2313018866

Ψύλλοι

Οι ψύλλοι είναι μικρά, σκουρόχρωμα και χωρίς φτερά παράσιτα που φθάνουν μέχρι και 4 χιλιοστά σε μήκος. Έχουν επίπεδο οβάλ σχήμα που τους επιτρέπει να πηδούν σε μεγάλες αποστάσεις πάνω από 33 εκατοστά. Υπάρχουν διάφορα είδη ψύλλων. Τα πιο συνηθισμένα είναι:

Ψύλλος του σκύλου (Ctenocephalidescanis)
Ψύλλος της γάτας (Ctenocephalidesfelis)
Ψύλλος του ανθρώπου (Pulexirritans)

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Οι ψύλλοι τρέφονται με το αίμα πουλιών και θηλαστικών. Αν και διαφορετικοί τύποι των ψύλλων προτιμούν διαφορετικούς οικοδεσπότες, όλοι μπορεί να τσιμπάνε και τους ανθρώπους. Οι κύριος ξενιστές για τα πιο κοινά είδη είναι οι σκύλοι και οι γάτες.

ΑΙΤΙΕΣ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ
Οι ψύλλοι μεταδίδονται από τα κατοικίδια ζώα σας ή από αρουραίους και ποντίκια. Μόλις τα κατοικίδια μπούνε στο εσωτερικό του σπιτιού σας, θα μεταφέρουν τους ψύλλους στο χαλί, στον καναπέ και σε άλλα σημεία. Οι ψύλλοι ευδοκιμούν σε ζεστά και υγρά μέρη. Οι χαμηλές θερμοκρασίες σταματούν τον αναπτυξιακό κύκλο τους.

ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ
Ζωντανούς ψύλλους μπορεί να παρατηρήσετε πάνω στην κουρτίνα, στις ταπετσαρίες ή ακόμη και στο δέρμα σας. Θα εξαφανιστούν με ένα αστραπιαίο σάλτο όταν πάτε να τους ακουμπήσετε. Επίσης η αλλαγή στη συμπεριφορά του κατοικίδιου σας όπως το υπερβολικό γλείψιμο και το ξύσιμο μπορεί να είναι σημάδι παρουσίας ψύλλων. Τέλος η φαγούρα στο δέρμα σας και κόκκινα εξανθήματα υποδηλώνουν την παρουσία τους.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Παρά το γεγονός ότι οι ψύλλοι σπάνια τρέφονται αποκλειστικά με το αίμα ανθρώπων, τα τσιμπήματα τους μπορεί να εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία. Οι ψύλλοι είναι γνωστό πως εξαπλώνουν μια ποικιλία ασθενειών, όπως ο τύφος και η βουβωνική πανώλη.

ΠΡΟΛΗΨΗ
Γενικά θα πρέπει να ασχολείστε με την υγιεινή των κατοικίδιων σας και να χρησιμοποιείται αντιπαρασιτικά προϊόντα ειδικά κατά τους θερμούς μήνες. Επίσης να αποφεύγετε την επαφή με γάτες που μόλις έχουν γεννήσει και να απομακρύνετε τα αδέσποτα ζώα από το χώρο σας.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΨΥΛΛΩΝ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ
Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, οι ψύλλοι αποτέλεσαν την κύρια αιτία για την επιδημία της βουβωνικής πανώλης. Στην αιχμή της επιδημίας (1346-1353), πέθαναν 75 – 200.000.000 άτομα μόνο στην Ευρώπη. Αυτό μείωσε τον πληθυσμό της Γης εκείνη την περίοδο κατά 40%.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΟΛΥΝΣΗΣ
Είναι σημαντικό να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια όταν έχετε υπόνοιες για πιθανή μόλυνση από ψύλλους. Είναι πολύ δύσκολο να τα καταφέρετε μόνοι σας. Μάλιστα τις περισσότερες φορές που φαίνεται να λύθηκε το πρόβλημα, οι ψύλλοι επιστρέφουν γιατί εκκολάπτονται τα αυγά που παρέμειναν στο χώρο μετά από μία εφαρμογή εντομοκτόνου.